Domači jogurt z granolo
Začnite dan s popolnim zajtrkom
Pripravimo kremast, gost domači jogurt v svoji pečici brez posebne naprave za pripravo jogurta, z uporabo mleka in kultur za pripravo jogurta. Posujmo pa ga s svojo granolo – okusno mešanico oreščkov, semen, javorjevega sirupa in medu.
Sestavine
200 g polnozrnatih ovsenih kosmičev
200 g narezanih mandljev
100 g polnozrnate moke
110 g rjavega sladkorja
30 g makovih semen
110 g masla ghee
75 g javorjevega sirupa
40 g medu
100 g dodatnega medu za okraševanje
200 g grškega jogurta ali pa pripravimo svoj jogurt iz 1 litra mleka brez laktoze in kultur za pripravo jogurta
1. korak
Kulture za pripravo jogurta damo v mleko, temeljito zmešamo in nalijemo v skodelice ali kozarce. Te postavimo v pečico Electrolux CombiSteamPro in nastavimo program Yogurt. Zaradi pari in 42 stopinj Celzija pečica vzdržuje optimalne razmere za gojenje dobrih jogurtovih bakterij. Kuhamo 6–8 ur.
2. korak
Ko je jogurt pripravljen, ga postavimo v hladilnik in začnemo pripravljati granolo. Maslo stopimo v kozici. Če uporabljamo indukcijsko kuhalno ploščo, to lahko naredimo brez vodne kopeli. V stopljeno maslo dodamo javorjev sirup in med. Dobro premešamo.
3. korak
Vse sestavine za granolo zmešamo v kuhinjskem robotu Electrolux Assistent. Enakomerno razporedimo testo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico nastavimo na način Hot air (140 stopinj Celzija) in vanjo postavimo granolo za 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice, dodamo malo medu in dobro premešamo. Pustimo, da se granola peče še dodatnih 20 minut. Ugasnemo pečico, ponovno zmešamo granolo in jo pustimo v pečici še 15 minut, pri čemer so vrata pečice odprta.
4. korak
Domači jogurt vlijemo v skodelico in na vrh posujemo granolo. Okrasimo s svežim sadjem.