Limonova pita, prekrita z meringo
Sestavine:
Testo: 250 g moke / 125 g masla / ščepec soli / 70 ml mlačne vode
Limonina krema: 2 limoni / 3 rumenjaki / 20 cl sladke smetane / 2 žlici moke / 70 g rjavega sladkorja
Meringa: 3 beljaki / ščepec soli / 125 g rjavega sladkorja / 125 g sladkorja v prahu
Za testo
Zmešamo moko in sol. Nato dodamo na kocke narezano maslo v moko ter zmešamo. Dodamo mlačno vodo in oblikujemo kroglo. Testo pustimo 30 minut počivati v hladilniku. Testo razporedimo po pekaču za pito in ga pečemo 15 min pri 180 °C.
Za limonino kremo
Zmešamo sladkor in rumenjake. Nato dodamo sok in naribano lupinico dveh limon. Na koncu dodamo sladko smetano in moko ter vse skupaj dobro zmešamo. Kremo prelijemo po spečenem testu in pito nato pečemo še 20 min pri 180 °C.
Za meringo
Beljake stepamo, dokler ne postanejo čvrsti, nato dodamo rjavi sladkor in nadaljujemo stepanje. Ko končamo, z lopatico dodamo sladkor v prahu in dobro premešamo. Meringo vstavimo v vrečko za dekoriranje in z njo okrasimo pito.
Pečemo v načinu peke žar, dokler testo ne dobi želene barve (od 5 do 7 minut) pri 150 °C.