Organski orzotto z ječmenom
Orzotto - drugačen pristop k rižoti
Orzotto je italijanska jed, podobna rižoti, pri kateri se namesto riža uporabi ječmen. Orzotto je specialiteta Furlanije - Julijske krajine, regije na severovzhodu Italije. Ta recept za orzotto vsebuje aromatično mešanico zelišč in bogat okus kozjega sira.
Sestavine
200 g skuhanega ječmena
1-2 šalotki
50 g olivnega olja
5 g timijana
5 g česna
70 g suhega belega vina
100 g zelenjavne jušne osnove
20 g svežih zelišč (mešanica peteršilja, kopra, krebuljice in koriandra)
50 g svežega kozjega sira
Zelena solata za dekoracijo
1. korak
Ječmen temeljito splaknemo. Lonec vode postavimo na Electroluxovo kuhalno ploščo in nastavimo način Powerboost (maksimalna toplota). Ko samo nekaj minut kasneje voda začne vreti, zmanjšamo toploto na 12. stopnjo.
2. korak
Vso zeleno zelenjavo damo v lonec, v katerem vre voda, in jo blanširamo približno 30 sekund. Iz lonca vzamemo zelenjavo in jo damo v ledeno hladno vodo. Zelenjavo nato razporedimo po kuhinjski brisački in jo posušimo.
3. korak
Zelenjavo in malo vode damo v posodo za mešanje Electroluxovega mešalnika MasterPiece in pretlačimo na najvišji hitrosti, da dobimo gladek pire. Nato vlijemo olivno olje v ponev ali kozico. Ponev postavimo na Electroluxovo indukcijsko kuhalno ploščo in nastavimo toploto na 12.–13. stopnjo. Dodamo nekaj vejic timijana in česna. Ko česen malce pozlati, ga odstranimo skupaj s timijanom in dodamo šalotki.
4. korak
Pri nizki toploti (9.–10. stopnja) pražimo 1–2 minuti, nato dodamo ječmen in mešamo. V ponev vlijemo suho vino. Mešamo, dokler vino skoraj popolnoma ne izhlapi. Nato prilijemo toliko zelenjavne jušne osnove, da z njo prekrijemo ječmen. Sproti dodajamo jušno osnovo, ko ta izhlapeva. Ko je ječmen pripravljen, dodamo zmečkana zelišča in dobro premešamo. Dodamo kozji sir in spet premešamo. Rahlo ožgemo list zelene solate s kuhinjskim gorilnikom in jed okrasimo.