Krompirjev narastek s parmezanom

Krompirjev narastek s parmezanom

Preprost narastek

Ta krompirjev narastek je preprosta in topla jed, primerna za hladne jesenske dni. Krušne drobtine naredijo slastno skorjico na dnu in robovih narastka, medtem ko parmezan čudovito zaokroži okus.

Sestavine

800 g krompirja
1 veliki sladki krompir
1 jajce
1 skodelica tanko naribanega parmezana in nekaj za po vrhu narastka
100 g masla in nekaj za premaz
6 majhnih modelov za peko
1/2 skodelice krušnih drobtin
8 svežih listov žajblja, nasekljanih
sol
črni poper

Navodila

 

1. Premažite 6 majhnih modelov za peko z maslom in jih potrosite z drobtinami.

2. Olupite krompir in sladki krompir ter ga narežite na majhne kocke. Skuhajte krompirjeve kocke v slani vodi, dokler niso mehke. Odlijte preostalo vodo. Kocke sladkega krompirja skuhajte v posebni kozici. Odlijte vodo in pustite, da se ohladi.

3. Pretlačite krompir v gladki pire. Vmešajte maslo, parmezan in jajce. Začinite s nasekljanim žajbljem, soljo in črnim poprom. Dodajte kocke sladkega krompirja in nežno premešajte.

4. Krompirjevo zmes vlijte v modele za peko in po njih potrosite nekaj parmezana, soli in črnega popra.

5. Pecite 15-17 minut v sredini pečice pri 220 °C z malo pare, dokler narastki niso lepo zlato obarvani.

  • MAVRIČNO PECIVO
  • Jagnječja pečenka z rožmarinom in timijanom