Kako peči s parno pečico Electrolux

Zadnjič posodobljeno 13. 06. 2024 11:42
Baking bread and cake using a steam oven

Para je že leta skrivna sestavina profesionalnih pekov. Zdaj lahko zlahka poustvarite enake rezultate doma s pomočjo vgrajenih funkcij parne pečice Electrolux. Funkcije, ki so na voljo na vaši pečici, se lahko razlikujejo glede na model.


S parno pečico Electrolux lahko pečete na več različnih načinov:

  • Funkcija vzhajanja testa: Para ustvari popolno okolje za enakomerno in hitrejše vzhajanje testa, hkrati pa postane bolj zračno brez skrbi glede hladnega prepiha
  • Funkcija peke kruha: Specite popolno pečen kruh z vlažno sredico in hrustljavo skorjo
  • Funkcija Steamify®: Pripravite enakomerno spečeno torto z mehko in vlažno sredico, ki ponuja največ okusa, in s popolno zapečenim in hrustljavim robom
  • Ročna nastavitev: Ročno nastavite stopnjo pare za peko kruha in tort

Funkcija vzhajanje testa

Funkcija vzhajanja testa v parni pečici zagotavlja optimalno okolje za vzhajanje testa.

  • Testo dajte v posodo na prvo rešetko. Zaradi vlažnosti testa ni treba pokrivati
  • Izberite funkcijo za vzhajanje testa in glejte, kako se testo začne dvigovati
  • Temperatura je samodejno nastavljena na 35 °C, kar je primerna temperatura za vzhajanje testa v sopari

Funkcija peke kruha

Uporabite funkcijo peke kruha, da spečete kruh in žemljice, ki se ponašajo s profesionalno hrustljavostjo, barvo in sijajem skorje.

Funkcija peke kruha:

  • Doda paro, ki pomaga testu vzhajati, nato pa kombinacija pare in toplote poskrbi za popolno, zlatorjavo zapečeno skorjo
  • Zagotavlja optimalno temperaturo in okolje za kvasne mešanice
  • Funkcija je privzeto nastavljena na 180 °C, a temperaturo lahko nastavite ročno, če to zahteva recept za kruh, ki ga pečete

Funkcija Steamify®

Če ima vaša pečica funkcijo Steamify®, bo peka s paro še lažja kot kdaj prej.

  • Izberite funkcijo Steamify® in nastavite temperaturo, navedeno v receptu. Pečica na podlagi temperature samodejno nastavi stopnjo pare
  • Ko uporabljate funkcijo Steamify®, vam bo pečica sporočila, kakšne rezultate lahko pričakujete glede na temperaturo. Tako je npr. temperatura od 155 do 230 °C idealna za peko, s katero bosta vaš kruh ali torta nežno hrustljava navzven in sočna in mehka navznoter
  • Če časovnik nastavite pri tej temperaturi, se bo spodnji grelni element vklopil zadnjih nekaj minut in ustvaril hrustljavo dno. Več informacij o uporabi funkcije Steamify®

Ročno nastavljanje stopnje pare

Če vaša pečica nima funkcije peka kruha ali Steamify®, lahko sami nastavite želeno stopnjo pare. Kadar pečete kruh ali torto s paro, lahko uporabite različne stopnje vlažnosti – in jo kombinirate s suho toploto za popolno hrustljavost. Na voljo imate lahko do štiri stopnje vlažnosti, odvisno od vašega modela pečice.

Če imate na voljo to možnost, izberite:

  • Srednjo vlažnost – za peko kruha in sladic iz testa
  • Nizko vlažnost – za pite, mafine in piškote

Nato nastavite želeno temperaturo in začnite peči. Na koncu uporabite suho toploto za bolj hrustljavo površino.

Namigi in nasveti

  • Poskusite osvežiti dan star kruh, tako da ga nekaj minut grejete s kančkom pare. Funkcija Pogrevanje s paro je kot nalašč za to in je na voljo pri izbranih modelih
  • Kadar pečete štručke ali majhen kvašen kruh, se prepričajte, da papir za peko ne gleda čez rob pekača. Odvečen papir za peko povzroči nepravilen pretok vročega zraka in ovira porazdelitev toplote
  • Uporabite pekač za pecivo s perforiranimi luknjami, ki omogočajo boljše kroženje zraka, saj vam bo pomagal speči popolno zlato skorjo. 


Za več informacij o svojem specifičnem modelu pečice preverite uporabniški priročnik. Uporabniški priročnik lahko najdete tukaj.
Zdaj ko veste vse o peki kruha in tort s paro, kliknite tukaj, da izveste več o kuhanju s paro.