Kako vzhajati testo v pečici, če ni opremljena s posebnim programom?

Zadnjič posodobljeno 21. 02. 2023 16:48

Težava

  • Kako vzhajati kvašeno testo v pečici, če aparat nima vzhajalnega programa?
  • Priročnik za pečice ne opisuje, katero nastavitev/možnost lahko uporabite za vzhajanje kvašenega testa.

Se nanaša na

  • Pečice
  • Štedilniki

Rešitev

1. Idealna temperatura za vzhajanje kvasa je med 30°C in 40°C.

Pri nižjih temperaturah traja dlje, da kvašeno testo poveča prostornino.

2. Če naprava ni opremljena s programom za vzpenjanje, postopajte na naslednji način:

  • Pečico nastavite na 30-40°C s poljubno nastavitvijo.
  • Pustite, da se naprava segreva 5 minut in nato izklopite pečico.
  • Nato skledo s kvašenim testom postavimo v pečico. Ker kvašeno testo za vzhajanje potrebuje vlago, posodo pokrijte npr. z vlažno krpo.
  • Zaprite vrata pečice.
  • Po približno 20 do 30 minutah naj bi se testo povečalo in ga lahko obdelujete naprej, kot je opisano v receptu.