Simboli in funkcije na vaši pečici Electrolux

Zadnjič posodobljeno 21. 06. 2024 12:31

Peka v pečici v kuhinji

Vaša pečica Electrolux ima širok nabor zelo uporabnih funkcij in programov, ki izboljšajo vašo izkušnjo kuhanja. Spodaj boste našli pregled različnih funkcij in simbolov, da boste imeli največ od svoje pečice.

Različne pečice Electrolux imajo lahko različne funkcije in programe. Prav tako se lahko med modeli razlikujejo imena funkcij in simbolov. Prosimo, preverite, katere funkcije in simbole ima vaš model pečice.

Vsakodnevno kuhanje

Najpogosteje uporabljene funkcije kuhanja in njihovi opisi so našteti spodaj. Za zagotavljanje optimalnih rezultatov so vam na voljo uporabna priporočila o tem, zakaj in kako najbolje uporabiti posamezno funkcijo kuhanja.

Klasično kuhanje (gretje zgoraj/spodaj) 

Za vsakodnevno kuhanje na eni rešetki. Dobro za vse vrste jedi, od zloženk do pekovskih izdelkov.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite le eno rešetko, da se toplota enakomerno porazdeli nad in pod vašo jedjo. Dodatna rešetka bi blokirala toploto.

Kuhanje z ventilatorjem (True Fan) 

Za vsakodnevno kuhanje na do treh rešetkah hkrati. Ventilator razporedi vroč zrak za enakomerno kuhanje hrane brez mešanja vonjav jedi.

Priporočena uporaba:

  • Nastavite temperaturo za 20 °C nižje kot pri klasičnem kuhanju.

Vlažno pečenje z ventilatorjem 

Pri peki na eni rešetki boste dobili rahle rezultate. Dobro za torte, piškote in sladko pecivo. Prihrani energijo z uporabo akumulirane toplote.

Priporočena uporaba:

  • Vrata pečice naj med peko ostanejo zaprta, da bo pečica ostala vlažna.

Gretje spodaj 

Enakomerno zapečena spodnja stran jedi. Dobro za pice, pite ali za dokončanje tort ali kišev.

Priporočena uporaba: 

  • Uporabite spodnjo rešetko v pečici.

Žar (polni žar) 

Z žarom enakomerno zapecite zelenjavo ali meso. Dobro tudi za popečen kruh.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite zgornjo rešetko v pečici.

Turbo žar 

Pecite večje kose mesa in perutnine s kostmi za nežne rezultate s hrustljavo skorjo. Kombinacija vročega zraka in segrevanja od zgoraj enakomerno zapeče hrano z vseh strani.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite srednjo ali spodnjo rešetko v pečici.
  • Uporabite senzor hrane za najboljše rezultate za vaše meso/pečenko.

Gratiniranje 

Rahlo zapecite vrh zloženk, kot sta lazanja ali gratiniran krompir, za hrustljavo skorjico in kremasto sredino.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite srednjo rešetko v pečici.

Kuhanje v sopari

Para lahko vaše kuhanje ponese na novo raven, saj ohranja nežnost in vlažnost v vsem, od piščanca do pekovskih izdelkov, jajčnih krem in zloženk. Če ima vaša pečica funkcije s paro, si spodaj preberite, kako jih lahko uporabite.

Funkcija Steamify®

Za vsakodnevno kuhanje s paro. Pečica samodejno prilagodi stopnjo pare izbrani temperaturi. Kuhanje s paro ohrani hranilne snovi in poveča intenzivnost okusov vseh vrst jedi.

Priporočena uporaba:

  • Kadar kuhate pri temperaturi, nižji od 100 °C, lahko hrano takoj postavite v pečico. Predhodno segrevanje pečice ni potrebno.


Izvedite več o tem, kako uporabljati funkcijo Steamify®.


Izvedite več o tem, kako uporabljati funkcijo Steamify®.




Vlažnost 

Za mehko, sočno perutnino ali meso in hrustljavo, svetlečo skorjo na kruhu ali pekovskih izdelkih s pomočjo kombinacije vročega zraka in pare. Glede na model svoje pečice imate do štiri stopnje vlažnosti, s katerimi lahko kuhate.

Na voljo so štiri razpoložljive stopnje vlažnosti:

Nizka: dobro za zloženke, perutnino ali meso

Srednja: dobro za pripravo enolončnic z rebri ali dušenih reber, kruha ali sladic iz kvašenega testa

Visoka: dobra za delikatne jedi, kot so jajčne kreme, flani, terine in ribe.

Polna para: kombinacija pare in vročine; dobro za zelenjavo, perutnino, meso in zloženke


Izvedite več o tem, kuhati s paro.

Pogrevanje s paro (Pogrevanje) 

Nežno pogrejte hrano za najboljši okus in teksturo. Dobro za ostanke in osvežitev en dan starega kruha ali pekovskih dobrot. Uporaba pare pri pogrevanju hrane preprečuje, da bi se njena površina izsušila.

Priporočena uporaba:

  • Na sredino pečice postavite rešetko

 

Izvedite več o tem, kako uporabiti funkcijo pogrevanja s paro.

Funkcija SteamBake / True Fan PLUS 

Enakomerno specite kruh z mehko sredico in hrustljavo skorjico z uporabo občasnih sunkov pare. Dobro za vse vrste krušnega testa.


Pečenje kruha

Enakomerno specite kruh z mehko sredico in hrustljavo skorjico z uporabo občasnih sunkov pare. Dobro za vse vrste krušnega testa.


Izvedite več o tem, kako peči kruh s paro.

Jogurt 

Pripravite si kremast in gost domači jogurt.

Priporočena uporaba

  • Za bolj intenziven, kiselkast okus soparite jogurt dalj časa.

Sous vide 

Kuhajte na točno določeni temperaturi v vakuumsko zaprtih vrečkah za najboljši okus in teksturo zelenjave, rib, perutnine ali mesa.

Izvedite več o tem, kako kuhati s funkcijo Sous Vide .

Priprava

Vaša pečica ima morda na voljo več priročnih funkcij, katerih namen je prihraniti vaš čas in vam kar najbolj olajšati kuhanje in postrežbo. Odtaljevanje hrane še nikoli ni bilo hitrejše in enostavnejše. Za izkušnjo kot v restavraciji pred postrežbo pogrejte krožnike. Ohranite hrano na toplem, medtem ko se preostali del obroka še kuha ali pa morate odložiti čas obroka.

Odtaljevanje 

Nežno odtalite zamrznjeno hrano, da bo kuhana imela najboljši okus. Ventilator v pečici enakomerno razporedi zrak in skrajša čas odtaljevanja za polovico v primerjavi z odtaljevanjem hrane na kuhinjskem pultu.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite srednjo rešetko pečice.
  • Za najboljše rezultate vzemite hrano iz embalaže in jo postavite na ognjevaren krožnik.

Ohranjanje toplote 

Ohranite kuhano hrano na toplem in pripravljeno za uživanje. Pečica vzdržuje enakomerno temperaturo, da se hrana ne razkuha.


Ogrevanje krožnikov 

Nežno pogrejte krožnike pred postrežbo.

Priporočena uporaba:

  • Zložene krožnike obrnite na vsakih nekaj minut, da enakomerno porazdelite toploto.

Posebnosti

Vaša pečica ima morda funkcije, ki vam omogočajo pripravo določenih specialitet na domu. Z lahkoto lahko pripravite pico na nivoju picerije, vlagate sadje in zelenjavo, vzhajate testo in počasi kuhate jedi s pomočjo posebnih funkcij svoje pečice.

Pica 

Enakomerno zapecite testo s hrustljavo skorjico. Dobro za pice, kiše, kolače ali pite.


Priporočena uporaba:

  • Uporabite spodnjo rešetko v pečici.
  • Med segrevanjem pečice predhodno ogrejte pladenj za peko.


Izvedite več o tem, kako uporabiti funkcijo za pico .

Vlaganje 

Vložite sočno sadje in zelenjavo pri nizki temperaturi.


Priporočena uporaba:

  • Uporabite spodnjo rešetko v pečici.
  • Za najboljše rezultate uporabite kozarce, ki se zaprejo s sponko. Izogibajte se kozarcem z vrtljivimi pokrovčki in konzervam.
  • Prepričajte se, da se kozarci ne dotikajo med sabo v pečici.

Počasno kuhanje 

Kuhajte hrano pri nizki temperaturi dalj časa, da ohranite hranilne snovi in pridobite mehke rezultate. Dobro za zelenjavne enolončnice ali prsi.


Vzhajanje testa 

Pomaga pri vzhajanju testa s stalno in enakomerno toploto in vlažnostjo pred peko. Za dobre rezultate v 1–2 urah lahko uporabite manjšo količino kvasa, skladno s sestavinami za testo.

Priporočena uporaba:

  • Uporabite spodnjo rešetko v pečici.
  • Testa ni treba pokrivati.
  • Izogibajte se daljšemu vzhajanju testa.


Za več informacij o svojem specifičnem modelu pečice preverite uporabniški priročnik. Uporabniški priročnik lahko najdete tukaj.